Kokeileva, haastava ja hämmentävä - Haastattelussa Adi L Hasla

Kuvat: Ibrahim Sekersöz

Kuvat: Ibrahim Sekersöz

Kokeileva, haastava ja hämmentävä - Haastattelussa Adi L Hasla

“Kokeileva, haastava ja ehkä vähän hämmentävä” kuvailee itseään artistina vastikään uuden Pieni Punainen Kana -albumin tiputtanut Adi L Hasla, oikealta nimeltään Adil Hatni. “Ihmiset ei aina tiedä, oonko mä tosissani vai en. Jos mä vaikka heitän vitsin, ne ottaa sen tosissaan, tai sitten ihan päinvastoin."  

Adil on Jyväskylän Kuokkalassa kasvanut rauhallinen nuori, jonka avara maailmankatsomus periytyy monikulttuurisesta kasvuympäristöstä. Adil haaveili aikuisikään asti ammattijalkapalloilijan urasta.

“Olen haastava itselleni, koska mä välillä valitsen vaikeimman reitin. Haastava kuuntelijalle, koska ne odottaa jotain ja sieltä tuleekin jotain ihan muuta. Oon kuullu että artisteilla pitäis olla jatkumo."

Miksi valitsit tehdä musiikkia vai tiesitkö aina että tämä on se juttu?

“Musta piti tulla ammattilaisjalkapalloilija Suomessa tai Euroopassa. Mä pelasin puoliammattilaiseksi asti, mutta loukkaantumisten ja huonojen seuravalintojen jälkeen se ei tuntunut enää omalta kutsumukselta. Olin 21-vuotias lukion käynyt työtön ex-jalkapalloilija ilman päiväjärjestystä. Mulla oli kolme vaihtoehtoa: mennä kouluun, töihin tai seurata jotain toista elämänkutsumusta.”

15-vuotiaasta musiikkia harrastuksenaan tehnyt Adil päätti muuttaa Helsinkiin ja työllistyä muutamassa vuodessa musiikin saralla.

“Alku oli toivotonta, mikään ei viitannut siihen, että mä voisin tehdä tätä duunikseni. Se matka on opettanut enemmän kun oisin voinut arvata. Elämässä on sen jälkeen tapahtunut asioita, mitä ei olisi ikinä kuvitellut tapahtuvan. Välillä ihmettelee miten asiat voikin mennä niin. Universumi näyttää jotenkin polun.”

Onko hiphop ollut aina sun juttu?

“Mä aloitin tekemään biittejä muille. Sit mä tein niitä niin paljon, että piti alkaa räppää itse. Oon mä kokeillu tehdä erilaistakin saundia, samplaamisen kautta tutustunut muihin genreihin kuten funk, jazz ja reggae. Ennen musiikin tekemistä mä kävin breakdance-tunneilla, graffitit kiinnosti yläasteiässä, ostettiin vinyylisoittimet ja kokeiltiin scratchata - kokonaisvaltainen elämäntyyli!”

Alkusysäys hiphopiin löytyy päivän tarkkuudella: perhetuttu dj lahjoitti Adilille 5-vuotissyntymäpäivälahjaksi kasetin, joka sisälsi sen hetken kovimpia hiphop-biisejä. 

“Kun mä näin MTV:ltä musavideoita, isoeleisyys, näyttävyys ja viihdyttävyys kiehtoi ja kolahti: Dr. Dre, 50 Cent, Eminem. Mä kuuntelin 9-10-vuotiaana levyt alusta loppuun ja osasin biisit ulkoa.”

Mistä löydät inspiraatiota musiikin tekemiseen?

“Kai sen on pakko tulla tästä mitä havaitsee ympärillään. Joskus kun mä vaikka kävelen kauppaan, biisi jota ei ole vielä olemassa, syntyy yhtäkkiä. Ajatuksista ja fiiliksistä.” “Musiikista on tullut kanava, jossa mä järjestelen asioita. Välillä mä laitan ne ilman filtteriä ja niistä on tullut suosituimpia biisejä. Välillä leikin sillä ajatuksella ja teen siitä vaikeampaa kuulijoiden ymmärtää."

Adil kirjoittaa tekstejä asioista, joita omassa elämässä on kirjoitushetkellä: ”Ihmissuhteet, asiat mistä mä saan iloa, asiat mitkä vituttaa, viime aikoina raha, kun on älynny että tässä maailmassa ei selviä jos ei pysty maksamaan vuokraa."

“Haastavinta on löytää balanssi sen välillä, että mitä sun kuuntelijat haluaa ja mitä sä haluat tehdä itse."

 

Mitä haluat viestiä kuulijoillesi?

“Uuden albumin kanssa mun tarkoitus oli selkeesti tehdä enemmän tunnepohjaisia biisejä ja toivoisin, että albumilta löytyisi samaistumispintaa - yrittää muotoilla yhteisellä kielellä, niin että sä pystyt pukemaa sen sun hetken fiiliksen kolmeen minuuttiin ja joku kuuntelee sen ja kuuntelee uudestaan ja kokee sen saman tunteen. Vaikeiden asioiden puhuminen ääneen on vaikeaa. Oon myös tarkoituksella provosoiva, koska joskus on pakko olla hyökkäävä. Kiltti koputus ei riitä jos sä oikeesti haluat jotain."

 

Miksi Pieni Punainen kana?

Pieni Punainen Kana -nimi perustuu Margot Zemachin kirjoittamaan lastensatuun, jonka opetuksena on se, että täytyy tehdä töitä, jotta voi syödä. Adil törmäsi vanhaan satuun uudestaan levynteon aikana ja se kolahti. “Mä haluan korostaa yhteistyön tärkeyttä ja herättää ajatuksia siitä, kuinka paljon tehokkaampaa olisi tehdä yhteistyötä. Usein tässä individualistisessa yhteiskunnassa jengi syyllistyy usein ajamaan pelkästään omaa etuaan. Tää levy toimii samalla myös muistutuksena mulle itselleni."


Kuuntele Adi L Haslan tuore albumi Pieni Punainen Kana täältä.